ЛицеКнига

Блог за всичко

Най-противоречивите изказвания за новите технологии

За телефоните

– „Хората са прекрасно осведомени, че глас не може да се предава по кабел. Дори това да е възможно, ползата би била минимална“. – The Boston Post, 1865.
– „Устройството с название „телефон“ има прекалено много недостатъци, за да говорим сериозно за него като средство за връзка. Такова устройство не представлява никаква ценност“. – служебно писмо на сътрудник на Western Union, 1876.
– „Американците може и да имат нужда от телефон, но ние – не. Достатъчни са ни и момчетата куриери“. – сър Уилям Прайс, Главен инженер на Управлението на пощите, 1878 г.
– „iPhone няма шансове да отхапе значителна част от пазара. Абсолютно никакви. Нека Apple се опитва да прави пари от своя телефон, но погледнете 1,3-те милиарда мобилни апарата, продадени по цял свят. Най-добрия наш софтуер е инсталиран на 60, 70 или 80 % от тях, а не на тези 2-3 %, които ще се паднат на Apple“. – генералният директор на Microsoft Стив Балмър, USA Today, 2007.

За звука и видеото

– „Радиото няма никакво бъдеще“. – Лорд Келвин, изобретател на едноименната температурна скала, 1897.
– „Киното е мимолетно явление. Зрителите искат да гледат не предварително записан спектакъл, а реални хора на сцената“. – Чарли Чаплин, 1916.
– „Независимо, че творчески и технически телевизията е осъществима, по комерсиални и финансови съображения тя е невъзможна. Така, че само ще си мечтаем за нея“. – Ли Де Форест, изобретател на електронната лампа, 1926.
– „Кой ли пък би искал да слуша как говорят актьорите?!“. – Хенри Уорнър (ерата на нямото кино), Warner Brothers, 1927.
– „Телевизията няма да се задържи на пазара и шест месеца“. На хората ще им омръзне всяка нощ да зяпат в дървената кутия“. – Дарил Занук, кинорежисьор в 20th Century Fox, 1946.
– „Телевизията няма да издържи дълго. Това е само кратковременен успех“. – Мери Съмървил, астроном и популяризатор на естествените науки, 1948.

За компютрите

– „ENIAC се състои от 18 000 електронни лампи и тежи 30 тона. Но компютрите на бъдещето сигурно ще се състоят само от 1000 лампи и ще тежат тон и половина“. – Popular Mechanics, март 1949.
– През 1951 г. навестих професор Дъглас Хартри, който създаде първия диференциален анализатор в Англия. Той имаше голям опит в работата с такива крайно специализирани компютри. Той ми заяви, че според него всички изчисления, които са нужни на страната, могат да бъдат направени на три цифрови изчислителни машини, които вече се създават – една в Кембридж, втора в Тедингтън и трета в Манчестър. Персонални машини не са нужни никому, пък и цената им е огромна“. – Лорд Боудън, American Scientist, 1970.
– „Обиколил съм цялата страна, разговарял съм с най-големите специалисти и мога да ви уверя, че терминът „обработка на информацията“ е временно явление и няма да се задържи повече от година“. – редактор на колонка в бизнес-издание в Prentice Hall, 1957.
– „Пазарът на копирни машини няма нужда повече от 5000 броя“. – IBM към основателите на Xerox, 1959.
– „В средата на 70-те някой се обърна към мен с една идея, която сега навярно може да се нарече персонален компютър. Ние трябваше да използваме процесор 8080 заедно с клавиатура и монитор, а след това да продаваме тези машини на вътрешния пазар. Тогава попитах: „За какво ни е всичко това?“ Единственото, което чух в отговор, беше да се създаде кухненски компютър за домакините, който да съхранява в паметта си всички готварски рецепти. Тогава не видях нищо полезно в това и към тази идея повече не се върнахме“. – Гордън Мур, Intel.
– „Ние никога няма да успеем да създадем 32-битова операционна система“. – Бил Гейтс на презентацията на MSX (Machines with Software eXchangeability – названието на стандарта за битови компютри от 80-те години.
– „Вярвам, че OS/2 ще стане най-значимата операционна система на всички времена“. – Бил Гейтс в предговора към инструкцията за OS/2, 1987.
– „След две години проблемът „спам“ ще бъде решен“. – Бил Гейтс на Световния икономически форум, 2004.

За Интернет

– „Всички казват, че към 1996 г. и без това бързото разпространение на Интернет по цял свят само ще се ускори. Но според мен, популярността на Мрежата към 1996 г. ще завърши с пълен крах“. – Робърт Меткалф, основател на 3Com и изобретател на Ethernet, 1995.

Разни

– „Прахосмукачки с атомен двигател вероятно ще се появят до 10 години“. – сър Алекс Левит, президент и основател на компанията за производство на прахосмукачки Lewyt Corporation, 1955.
– „До следващата Коледа iPod ще отиде на оня свят, както много други подобни“. – сър Алаън Шугар, СЕО на компанията Amstrad, Daily Telegraph, February 2005.

/Източник: pcworld.bg

Тук може да оставите коментар:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>