ЛицеКнига

Блог за всичко

Интересни факти за Коледа от различни държави

Има много вълнуващи и забавни традиции, свързани с Коледа, по целия свят. Тук ще разгледаме някои забавни начини за празнуване, които можете дори да изпробвате със семейството и приятелите си през този празничен сезон и да си създадете повече забавления и празничен дух!

– В Италия хората слагат подаръците си в купа, наречена “Урната на съдбата”, която се намира под коледната елха. След това всеки член на семейството минава и си избира подарък. Често подаръците могат да имат тема или цвят. Също така те често се купуват след като бъде определена специфична сума за тях, като това прави получаването на подарък по-забавно и вълнуващо.

– Интересното е, че и в Испания имат обичай, наречен “Урната на съдбата”, но е малко по-различен. Според стария им обичай семейството и приятелите пишат имената си на листчета и ги слагат в урната. По две листчета се изтеглят едновременно и според обичая двамата души, чиито имена са изтеглени, ще бъдат верни приятели през следващата година.

– Холандците имат страхотно чувство за хумор. Те обичат да крият подаръците в пудинг, наденица или картоф или пък опаковат малък подарък в голяма кутия. Те обичат елемента на изненадата и имат всякакви креативни идеи, за да изненадват близките си всяка година.

– В Исландия има 13 Дядо Коледа, които всъщност са нещо като пакостливи елфи. Те започват да посещават домовете от 12-ти декември и до 25-ти са пристигнали навсякъде. Всеки от тези герои обича да оставя пакостливи знаци за своето присъствие. Често те оставят и подарък в обувката на детето, а понякога оставят и картоф, за да припомнят на някого да бъде добър.

– Отново в Исландия между 17:00 и 22:00 часа в навечерието на Коледа не се излъчва телевизионна програма. Това е гаранция, че времето за семейството е прекарано пълноценно, без разсейващи фактори, и всички негови членове могат да празнуват, да дават и получават подаръците си, отдавайки пълно внимание един на друг.

– В Шотландия традицията повелява семейството да изгаря клонки от дръвчето, докато всеки обявява и освобождава всякакви враждебни чувства, които изпитва към членове на семейството си, към приятели или колеги. Това е една красива церемония на прошката.

– В Дания на Коледа имат пакостлив елф, наречен Ниссе, който се появява, правейки си шеги с хората. Той носи червена барета, червен чорапогащник, бели дървени обувки и сиви вълнени дрехи. Обичана традиция за датчаните е да оставят купичка овесена каша в навечерието на Коледа, за да съблазнят елфа да ограничи шегите си до определени граници. Напоследък открили, че овесената каша вече не работи. Затова всяка година нови вкусотии се добавят към овесената каша на Ниссе, за да го разсеят и така той да запише имената на домакините в книгата с добрите хора и да не прави много пакости при годишната си визита.

Тук може да оставите коментар:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>