ЛицеКнига

Блог за всичко

Интересни факти за 24-ти май

cutcaster-photo-100678333-24-calendar-dayДвадесет и четвърти май е 144-ият ден в годината, 145-и през висоскосна. 24 май е Ден на Славянската писменост и култура. Според църковния календар, денят на Св. Св. Кирил и Методий – братята написали Глаголицата на славянската писменост – се чества на 11 май. Глаголицата претърпява много промени докато достигне сегашния си вид – Кирилица, с която се пише на езици като български, руски, македонски, сръбски и украински. След 1968 година денят на Св. Св. Кирил и Методий се чества на 11 май, а 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и славянска писменост. Освен това, обаче, на 24-ти май през годините са се случили много други интересни неща.

Интересни случки на 24 май през годините:

През 1832 г. Гърция е обявена за кралство.
През 1844 г. от Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение със съдържание „Какво е създал Господ?”.
На този ден през 1883 г. в Ню Йорк е открит известният Бруклински мост. Това е най-големият висящ мост за онова време
През 1956 г. В Лугано, Швейцария е проведен първият телевизионен песенен конкурс „Песен на Евровизия”
През 2001 г. 15 годишният Temba Tsheri става най младият човек изкачил върха на Връх Еверест.
През 2010 г. Уикипедия на български език прави своите първи 100 000 статии.
На 24 май ние празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, но на този ден има и други празници.

Европейски ден на парковете. В България – Празник на Народните Читалища, Ден на българската журналистика, Празник на Тракийския Университет, също така и празник на много градове и села в България. В Бермудските Острови е Ден на националните герои (първоначално честван като Ден на Кралица Виктория), в Еритея Ден на Независимостта, а в Русия също е Ден на славянската писменост и култура.

На този ден са родени и много личности. Ето някои от тях:

През 1819 г. е родена кралицата на Обединеното кралство – кралица Виктория.
През 1494 г. е роден италианският художник Понтормо, който е представител на флорентинската школа и един от основоположниците на маниеризма (период в историята на изобразителното изкуство)
1854 г. е роден Лудвиг Александър фон Батенберг първият маркиз Милфорд Хейвън, граф на Медина, виконт на Олдърни, адмирал на флотата и първи морски лорд на Великобритания.
През 1686 е роден немския физик и инжинер Габриел Даниел Фаренхайт. Той е изобретил спиртния термометър, а по късно и живачния.
1940 г. е роден Йосиф Бродски, руски и американски поет, носител на Нобеловата награда за литература на 1987.

Тук може да оставите коментар:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>